Subsidie verbouwing: hierover bestaat nog veel onduidelijkheid. Verbouwen kost nu eenmaal veel geld, maar er zijn een aantal subsidies in Nederland, waar je gebruik van kunt maken.

De meeste mensen weten inmiddels wel dat er voor zonnepanelen een subsidie is, maar wist u ook dat er subsidies zijn voor het isoleren van uw woning?

Soorten subsidies

In Nederland kennen we 2 soorten subsidies:

 • Landelijke subsidies
 • Lokale subsidies

Voordat u begint met verbouwen is het dus belangrijk om te bekijken of er een landelijke subsidie is. Deze zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Daarnaast zijn er nog de lokale subsidies, deze zijn voor elke gemeente anders en zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente.

Een aantal gemeenten geeft ook een subsidie voor energiebesparende maatregelen, deze zijn te vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl

Op de websites is ook te vinden hoe u deze subsidies aanvraagt en aan welke eisen er voldaan moeten worden.

Landelijke subsidies

Omdat het onmogelijk is om dieper in te gaan op de lokale subsidies geven wij hieronder een kort overzicht van de meest voorkomende subsidies;

 • Zonnepanelen
 • Isoleren woning
 • Asbest verwijderen
 • Groen dak
 • Installatie warmtepomp / zonneboiler
 • Stimuleringsleningen
 • Verlaagde btw-tarief

Zonnepanelen

De tijd van de extreme subsidies op zonnepanelen is wel voorbij, toch zijn er nog wel een aantal mogelijkheden om geld terug te krijgen. Vanaf dit jaar wordt de terugleversubsidie ingevoerd en je kunt binnen 6 maanden de BTW terugvragen.

Isoleren woning

Sinds 2 september 2019 kunnen particulieren en VvE’s een subsidie krijgen voor het isoleren van een woning. U dient hiervoor wel aan bepaalde voorwaarde te voldoen. Meer over de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de voorwaarden vind u op de website van de RVO.

Asbest verwijderen

Tot eind 2019 kon er subsidie gekregen worden voor het verwijderen van asbest daken. Helaas bleek deze subsidie al veel eerder op dan verwacht.

Houdt de berichtgeving hierover goed in de gaten, want de kans is groot dat er toch nog budget wordt vrijgemaakt. Bekijk ook altijd de website van de gemeente of er een lokale subsidie beschikbaar is.

Groen dak

Een groen dak is een stuk duurzamer en is goed voor het milieu. Een subsidie aanvragen voor een groen dak, gaat vaak via uw eigen gemeente. Op de website van de gemeente vind u ook de voorwaarden voor deze subsidie.

Installatie warmtepomp / zonneboiler

Het installeren van een warmtepomp of zonneboiler is goed voor het milieu. Per 1/1/2020 ia deze subsidie komen te vervallen.

Overgangsperiode voor particulieren

Voor particulieren gelden overgangsperiodes:

 • Heeft u als particulier vóór 1 januari 2020 een warmtepomp of zonneboiler aangeschaft voor een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? En installeert u die voor 1 juli 2020? Dan kunt u binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen in 2020. Dit geldt niet als het apparaat een pelletkachel of een biomassaketel is. (Bron: www.rvo.nl)

Stimuleringsleningen

De stimuleringslening is een lening die onder gunstige voorwaarden kan worden afgesloten. Hiermee kunt u onderhoud, renovatie en/of restauratiewerkzaamheden laten uitvoeren aan uw woning.

Gemeenten en provincies vinden het erg belangrijk dat u ook investeert in een goede en plezierige leefomgeving. Met deze leningen proberen de gemeenten en provincies u te stimuleren.

Meer over deze stimuleringsleningen vindt u op de website van de SVn.

Verlaagd btw-tarief

Voor sommigen werkzaamheden aan uw woning betaald u geen 21% btw, maar 9% btw. Dit geldt alleen als uw woning ouder is dan 2 jaar.

De volgende werkzaamheden vallen on het 9% tarief;

 • Stukadoren
 • Schilderen
 • Isoleren
 • Behangen
 • Schoonmaken (let op: hiervoor hoeft de woning niet ouder dan 2 jaar te zijn)

Ook hiervoor geldt, kijk goed naar de voorwaarden en bespreek dit van te voren met uw aannemer, deze kan dit direct op de factuur zetten.

Let op

Door de Coronacrisis is er een tijdelijke verhoging van deze subsidiemaatregelen! Dit kan oplopen tot wel 30% meer!

Dit betreft een tijdelijke verhoging van de SEEH voor particuliere en VvE’s.

SEEH voor particuliere woningeigenaren:
Particuliere woningeigenaren die minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren en betalen tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 komen in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag.

SEEH voor VvE:
VvE’s die na 1 juni 2020 een aanvraag voor energiebesparende maatregelen indienen, krijgen subsidie met het verhoogde tarief. Dit omdat de VvE’s hun aanvraag indienen vóór de verbetering van hun gebouw.

Meer lezen over deze verhoging kunt u hier: Tijdelijke verhoging subsidie verbouwing

Subsidie verbouwing

Uiteraard is alle informatie en eisen op de desbetreffende websites te vinden. Bekijk altijd goed de voorwaarden en ga er niet zomaar vanuit dat u recht heeft op een subsidie verbouwing.

Contact

Gaat u verbouwen en heeft u nog vragen over subsidies? Neemt u dan contact met ons op.

Contact opnemen kan op verschillende manieren onder andere, telefonisch en per e-mail.

Telefonische bereikbaarheid kantoor:
Ma – Vrij 09.00- 17:00
+31 (0)85 – 08 01 097

E-mailadres:
info@fast-works.nl

Bezoek- en postadres:
Leeuwenhoekstraat 114
2652 XL Berkel en Rodenrijs

Fast-Works B.V. Gedreven door kwaliteit

Samen bouwen wij een betere toekomst voor iedereen!