Schimmel in de badkamer voorkomen

Schimmel in je badkamer, het ziet er niet alleen vies uit, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Hoe kun je schimmel in je badkamer voorkomen?

Oorzaak

Schimmels ontstaan in ruimtes waar de vochtigheidsgraad te hoog is. Hoe kun je nu weten wanneer het te vochtig is?

de volgende signalen wijze op een te vochtige badkamer;

 • Condensatie op ramen, spiegels & muren
 • Roestplekken op bijvoorbeeld de radiator
 • Een muffe geur
 • Het loslaten van het stukwerk of verf
 • Zwarte plekken op het plafond, muren en/of kitwerk

8 tips om schimmel in de badkamer te voorkomen

 1. Zorg voor goede ventilatie. Nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd en dat is heel fijn, maar dit zorgt er wel voor dat je zelf goed moet ventileren. Zet een raam open en maak het ventilatierooster regelmatig schoon, of kies voor mechanische ventilatie.
 2. Maak de badkamer na het douchen droog. Dit scheelt een heleboel vocht in de badkamer.
 3. Zet niet de badkamer deur direct open, het vocht ontsnapt dan direct naar andere ruimtes, met als gevolg dat je ook daar schimmel kunt krijgen.
 4. In de winter geldt dit ook voor het raam. In de winter is het een stuk kouder buiten en de kou zorgt er voor dat de waterdampen, veel sneller condenseren. Als je toch het raam open wilt zetten, zet dan eerst de verwarming aan in de badkamer. Doordat de muren dan opgewarmd zijn, condenseren deze minder snel.
 5. Repareer beschadigde kitvoegen en tegels. Hier kruipt het vocht sneller tussen, met schimmels tot gevolg.
 6. Let op je wasmachine en droger in de badkamer. Deze 2 machines zorgen voor veel extra vocht.
 7. Controleer of het isolatiemateriaal is aangebracht. Dit is iets wat je beter door een deskundige kunt laten doen. Schimmels ontstaan soms door verkeerd aangebracht isolatiemateriaal en dan kun je alle bovenstaande tips uitvoeren, maar toch krijg je te maken met schimmels.
 8. Toch last van schimmel in de badkamer? Vraag hulp aan een professional. Er zijn diverse goedkope en duurdere middelen op de markt om schimmels in de badkamer te bestrijden, maar bedenk goed dat als het ene middel niet werkt, het andere middel ook niet gaat helpen en alles bij elkaar, kan het probleem soms zelf verergert worden.
  Zorg er altijd voor dat je de schimmels NOOIT droog verwijderd. Door het droog verwijderen verspreiden de schimmelsporen zich in de lucht en nestelen zich weer ergens anders.

Luchtvochtigheidsmeter

Twijfel je of het te vochtig is in jouw badkamer, meet dan de vochtigheidsgraad met een luchtvochtigheidsmeter. Hiermee kun je vroegtijdig problemen in de badkamer signaleren en met bovenstaande tips, schimmel in je badkamer voorkomen!