Waarom is onderhoud aan uw vastgoed zo belangrijk?

Ten eerste is het als huiseigenaar bij wet verplicht om woningonderhoud te plegen. Ten tweede heeft slecht onderhoud invloed op uw kwaliteit van wonen en zorgt slecht onderhoud voor waardevermindering van uw woning.

Waarom is er onderhoud nodig?

Veel mensen beseffen zich niet hoe belangrijk het onderhouden van de woning is. Elke woning cq. pand staat dagelijks bloot aan diverse weersinvloeden, slijtage en ouderdom. De weersinvloeden hebben met name impact op de buitenkant van de woning. Denk hierbij aan de gevel, de kozijnen en het dak. Slijtage en het ouder worden van de woning heeft impact op de gehele woning.

Periodiek onderhoud

Tijdens het periodiek onderhoud signaleren wij de weersinvloeden, slijtage en ouderdomsgebreken snel en kunnen hier adequaat op reageren, om grotere problemen te voorkomen.

Achterstallig onderhoud beïnvloedt de woningwaarde en de kwaliteit van wonen

Achterstallig onderhoud heeft veel nadelige gevolgen. Bij slecht onderhoud van de ventilatiesystemen, resulteert dit in een ongezond binnenklimaat. Nog gevaarlijker is de kans op koolmonoxidevergiftiging bij slecht onderhoud van uw CV-ketel, maar ook slecht onderhoud aan uw dak en/of schilderwerk kan problemen opleveren zoals, lekkages en schimmels.

Naast dat het nadelige gevolgen voor uw gezondheid kan hebben, heeft geen of gebrekkig onderhoud, ook negatieve gevolgen voor de waarde van uw woning/pand. Voor een koper kan het zelfs lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Hypotheekverstrekker verlangen steeds vaker een bouwkundig rapport, zodat ze inzichtelijk krijgen in de renovatiekosten. De hypotheekverstrekker, stelt het soms verplicht om achterstallig onderhoud aan te pakken, alvorens de hypotheek wordt verstrekt, of er wordt meer inbreng van eigen geld verwacht.

Woningonderhoud is verplicht

Wat maar weinig mensen weten is dat woningonderhoud verplicht is. Volgens de Woningwet zijn alle huiseigenaren verplicht om onderhoud aan hun vastgoed te plegen. In het bijbehorende bouwbesluit staat tevens waaraan een woning moet voldoen op het gebied van bruikbaarheid, veiligheid en gezondheid. Aan oudere woningen worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld, dan aan nieuwe woningen, of aan een uitbouw.

Woningwet

De gemeente ziet toe op de naleving van de Woningwet. Zo blijft de kwaliteit van alle woningen op peil. Een inspecteur van de gemeente beoordeelt of een woning aan alle eisen van het bouwbesluit voldoet. Is dit niet het geval, dan kan de vastgoedeigenaar verplicht worden om het achterstallige onderhoud aan te pakken.

In de Woningwet gaat het puur om de bouwtechnische veroudering en niet om de woon technische veroudering. Dus de achteruitgang van de gebruikte materialen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan de draagconstructie en dus niet de verfraaiing van de woning, zoals de kleur op de muren.

Voorkomen van hoge kosten

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, dat er iets kapot gaat in de woning. De kosten voor de reparatie lopen vaak hoog op. Vaak moet een onderdeel gedeeltelijk, of in zijn geheel vervangen worden, denk hierbij aan houtrot reparaties. Door periodiek onderhoud, had dit soort schades prima voorkomen kunnen worden. Tijdens dit periodieke onderhoud kijken we o.a. naar de staat van het schilderwerk, het dak enz.

Onderhoudsplan

Een handig hulpmiddel voor het onderhouden van uw woning is het maken van een onderhoudsplan. Het onderhoudsplan geeft u een duidelijk overzicht, wanneer er wat moet gebeuren. Hiermee bespaart u kosten en voorkomt u grote schades.

Subsidie woningonderhoud

In sommige situaties is het mogelijk om subsidie voor uw vastgoed onderhoud te krijgen. Zo geven bepaalde gemeente subsidie voor energiebesparende maatregelen. Bezit u een monumentaal pand, ook dan kunt u wellicht aanspraak maken op subsidie.

Verlaagd btw-tarief

Voor divers soort woningonderhoud, zoals schilderwerk en stuken, geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Dit geldt alleen voor woningen ouder dan twee jaar.

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Hulp nodig bij het maken van een onderhoudsplan, of heeft u advies nodig m.b.t. het onderhouden van uw vastgoed? Neem contact met ons op. Telefonisch op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur op 085-0801097 of per e-mail op info@fast-works.nl

Follow my blog with Bloglovin