Echt winter hebben we niet gehad, maar de lente staat nu toch echt voor de deur! De dagen worden weer langer, de zon zien we vaker en de temperatuur wordt wat aangenamer.

10 tips voor uw woningonderhoud in de lente

Met onze 10 tips bent u straks klaar om heerlijk te genieten van het lente zonnetje.

 1. Kozijnen schoonmaken
  Door de verschillende temperaturen en weersinvloeden hebben de kozijnen het flink te verduren gehad. Nu is het moment om te bekijken of het schilderwerk nog in goede conditie is en eventueel onderhoud nodig heeft. Loop tevens alle kitvoegen na, want het zou zonde zijn als er water tussen het kozijn en het glas komt.
 2. Schoonmaken ventilatieroosters
  Ondanks het advies om de ventilatieroosters ook in de winter open te houden, worden deze toch vaak dicht gedaan, zet ze nu weer open en maak deze roosters gelijk schoon.
 3. Dak en dakgoten controleren en schoonmaken
  Na alle stormen die we hebben gehad, is het belangrijk om het dak te controleren op beschadigen, kijk of er kapotte en/of losliggende dakpannen zijn en repareer deze. Tevens is het belangrijk om te zorgen dat de dakgoten schoongemaakt worden. Door al het vuil kunnen deze namelijk verstopt raken.
 4. Controleer al het metsel- en voegwerk
  Door alle weersinvloeden kunnen er gaten en scheuren ontstaan in het metsel- en voegwerk. Insecten kunnen via deze weg je huis inkomen, maar ook vocht, kan een groot probleem veroorzaken. Zorg dat dit gerepareerd wordt.
 5. Schoorsteen controleren
  Controleer de schoorsteen en kijk of deze niet geveegd dient te worden. Na een winter stoken is het advies om deze te laten vegen.
 6. Controleer alle afvoeren
  Door opgehoopt vuil kunnen afvoeren verstopt raken. Belangrijk is om dit te voorkomen. Controleer alle afvoeren en maak deze schoon.
 7. Keuken schoonmaken
  Het voorjaar is het perfecte moment om de vriezer te ontdooien en schoon te maken. Zorg ook dat de afzuigkap schoongemaakt wordt, maak de roosters schoon, of vervang deze. Dit voorkomt brandgevaar.
 8. Kitvoegen controleren
  Controleer alle kitvoegen in huis op eventuele scheuren, of loslaten. Vochtige ruimtes zijn ideaal voor schimmels en zeker kapotte kitvoegen zijn een ideale broedplek voor deze schimmels.
 9. Controleer het hekwerk
  Wellicht heeft door de harde wind het hekwerk om uw tuin het flink te verduren gehad. Controleer of deze nog vast staat en of er loshangende delen zijn. Misschien wordt het ook tijd om het hekwerk een nieuwe laag verf te geven.
 10. Reinig uw terras
  Het terras is vaak vies en heeft een groene aanslag, maak deze schoon met een hogedrukreiniger. Controleer tevens of er geen losliggende tegels zijn en vul de voegen eventueel met voegzand. Haal de dode planten uit uw tuin en vervang deze voor nieuwe. Sluit de buitenkraan weer aan en controleer alle leidingen.

En dan is het tijd om uw tuinmeubilair uit de schuur te halen en heerlijk van de lente zon te gaan genieten!

Conclusie

Om optimaal te genieten van uw woning en tuin is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Een mooi moment om dit te doen is het einde van de winter / begin van de lente.

Hulp nodig bij het onderhouden van uw woning en/of tuin? Stuurt u dan een e-mail naar info@fast-works.nl of bel met ons op +31 (0)85 – 08 01 097 voor een afspraak.