Overweegt u wellicht om uw kozijnen te vervangen? lees dan snel verder, want in dit artikel leggen wij u graag meer uit over kozijnen, welke soorten kozijnen er zijn en wat er bij het vervangen komt kijken.

Waarom de kozijnen vervangen

Er kunnen verschillende redenen zijn om kozijnen te vervangen namelijk;

 • Minder onderhoud
 • Veiliger
 • Energiebesparend
 • Beschadigde kozijnen

Minder onderhoud

Kunststof kozijnen hebben aanzienlijk minder onderhoud nodig. U hoeft deze kozijnen namelijk niet te schilderen. Wel adviseren wij om de kunststof kozijnen 1 keer per jaar in de wax te zetten, zo blijven de kozijnen namelijk mooi en glanzend.

Veiliger

Het vervangen van kozijnen zorgt er ook voor, dat er minder makkelijk ingebroken wordt. Oude kozijnen, zeker die van hout en enkele beglazing, zijn minder stevig. Deze kunnen vaak gemakkelijk los gemaakt worden en zijn dus minder veilig.

Energiebesparend

Oude kozijnen voldoen vaak niet meer aan de isolatienormen. Deze kozijnen hebben vaak nog enkel glas en veel gaten en kieren, waardoor er veel warmte verloren gaat.

Beschadigde kozijnen

Kozijnen hebben een lange levensduur, maar op den duur worden ze toch slechter. Kozijnen worden elke dag aan diverse weersinvloeden blootgesteld, denk hierbij aan regen en wind, maar ook de zon heeft een grote invloed. Zijn de kozijnen dusdanig beschadigd, dan wordt het tijd om ze te vervangen.

Soorten kozijnen

Er zijn veel verschillende soorten kozijnen, dit zijn;

 • Passiefhuis kozijnen
 • Kunststof kozijnen
 • Houten kozijnen
 • Geïsoleerde houten kozijnen
 • Aluminium kozijnen
 • Stalen kozijnen

Passiefhuis kozijnen

Deze kozijnen voldoen aan de allerhoogste eisen voor isolatie en zijn meestal voorzien van driedubbel hoog rendement glas. Deze kozijnen zijn alleen geschikt, als de gehele woning op passiefhuis niveau gebouwd of verbouwd wordt.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een groot voordeel dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig zijn deze kozijnen niet alleen in het wit, zwart en grijs te krijgen, maar ook in andere kleuren.

Houten kozijnen en geïsoleerde houten kozijnen

Sinds mensenheugenis worden kozijnen en deuren al van hout gemaakt. Het is niet alleen een mooi product, maar door zijn veelzijdigheid ook op vele manieren toepasbaar. Tegenwoordig worden kozijnen dan ook vervangen voor geïsoleerde kozijnen. Bij dit kozijn bestaat het hout uit 2 delen, deze 2 delen worden verbonden met isolatieschuim. Deze kozijnen vindt u ook wel terug bij het eerder genoemde passiefhuis bouwen.

Aluminium kozijnen

In de moderne huizenbouw, zijn de aluminium kozijnen niet meer weg te denken. Deze kozijnen hebben namelijk een moderne uitstraling en er is tevens de mogelijkheid om het toe te passen op zeer smalle profielen.

Stalen kozijnen

De nieuwste trend zijn de stalen kozijnen. Deze stalen kozijnen vinden we vooral terug in de industriële inrichting.

Koudebrug

Zowel de stalen kozijnen, als de aluminium kozijnen worden vaak uitgevoerd met een koudebrug onderbreking.

Een koudebrug ontstaat op de plek waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte dan ook sneller de woning uit. Het aanwezige vocht in de binnenlucht, kan dan gaan condenseren op die plekken en zo vochtproblemen veroorzaken. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten is, des te groter de koudebrug problemen worden.

Gemiddelde levensduur kozijnen

Soort kozijngemiddelde levensduur
Zachthouten kozijnen25 jaar
Hardhouten kozijnen40 – 70 jaar
Kunststof kozijnen40 – 45 jaar
Aluminium kozijnen40 – 45 jaar
Stalen kozijnenen50 jaar

Stappen vervangen kozijnen

 1. Inmeten van het kozijnen.
  Het is belangrijk dat het inmeten van het kozijn zeer nauwkeurig gebeurt. Gebeurt dit niet juist, dan past het kozijn straks niet.
 2. Kozijn bestellen
  Na het inmeten is het tijd om de kozijnen te bestellen. Voordat wij dit voor u doen bespreken wij of u goed heeft nagedacht over het soort kozijn. Bij een raamkozijn of het raam naar binnen, of naar buiten moet draaien. En bij een deur of deze voldoende ruimte heeft, of dat u toch liever een schuifdeur wilt.
 3. Levering kozijn
  Zodra de kozijnen gemaakt zijn, komen wij deze bij u leveren. Wij controleren van te voren of het kozijn juist is en de maten kloppen.
 4. Verwijderen oude kozijn
  We beginnen met het verwijderen van de draaiende delen. Bij kozijnen met alleen vast glas, verwijderen we de kitrand, de glaslatten en dan het glas. Daarna verwijderen we de eventuele tussenstijlen en dorpels, totdat het gehele kozijn verwijdert is.
 5. Het nieuwe kozijn gereedmaken en plaatsen
  We maken het nieuwe kozijn gereed voor plaatsing en kunnen het dan plaatsen
 6. Afwerking
  De laatste stap is de aftimmering van het kozijn. Dit kan op de traditionele manier, dan is daarna het geheel schilderen nog van belang, maar er zijn ook nieuwe manieren van afwerking, waarbij dit niet nodig is.

Subsidie vervangen kozijnen

Het is zelfs mogelijk om subsidie te krijgen voor het vervangen van uw kozijnen. Meer lezen over subsidies met betrekking tot uw verbouwing en het vervangen van uw kozijnen, dat doet u hier: Subsidie verbouwing

Direct een subsidie aanvragen? Dat kunt u hier doen: subsidie aanvragen

Eerder project

Benieuwd naar een eerder project, waar wij o.a. de kozijnen hebben vervangen?

Vervangen kozijnen – Den Haag

Contact

Twijfelt u over het vervangen van uw kozijnen, of wilt u graag advies? Neemt u dan contact met ons op.

Contact opnemen kan op verschillende manieren onder andere, telefonisch en per e-mail.

Telefonische bereikbaarheid kantoor:
Ma – Vrij 09.00- 17:00
+31 (0)85 – 08 01 097

E-mailadres:
info@fast-works.nl

Bezoek- en postadres:
Leeuwenhoekstraat 114
2652 XL Berkel en Rodenrijs

Fast-Works B.V. Gedreven door kwaliteit

Samen bouwen wij een betere toekomst voor iedereen!