Huiszwam

Voor veel mensen is de huiszwam een onbekend verschijnsel, maar voor velen is het een ware nachtmerrie. De huiszwam, ook wel Serpula Lacrymans genoemd, is een schimmel. Deze schimmel is schadelijk voor hout. Deze zwam tast al het hout aan, dus ook de eventuele draagconstructies in huis!

De huiszwam veroorzaakt in Centraal-Europa, zo’n 32% van alle schades aan gebouwen, die door schimmels zijn veroorzaakt.

Herkennen

De huiszwam herken je vaak pas als het te laat is. Pas na de volledige ontwikkeling van de vruchtlichamen, wordt deze schimmel vaak pas herkend. Je ziet dan brede bruine plakkaten, met dikke witte randen. Aan deze vruchtlichamen zitten roodbruine schimmeldraden, deze zijn soms zo klein, dat ze nagenoeg onzichtbaar zijn. Deze schimmeldraden zijn de wortels van het vruchtlichaam.

Hoe ontstaat huiszwam

De huiszwam ontstaat eigenlijk altijd in vochtige ruimtes, waar vaak een combinatie van meerdere factoren een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze schimmel. Denk hierbij aan;

 • Hoge luchtvochtigheid (>70%)
 • Slechte isolatie
 • Slechte ventilatie
 • Weinig licht
 • Warmere temperaturen
 • Aanwezigheid van loofhout/naaldhout
 • Vochtproblemen, door bijvoorbeeld lekkages, optrekkend vocht, of condens

Huiszwam vindt je dan ook meestal in kelders, zolders, kruipruimtes, badkamers en afgesloten ruimtes.

Sporen van de huiszwam kunnen zich al tot een vruchtlichaam ontwikkelen op hout, dat op zijn minst 20% vocht bevat. Uit de sporen die ontkiemen, ontstaan dan schimmeldraden. Deze schimmeldraden onttrekken cellulose(voeding) en vocht uit het hout en zo wordt het vruchtlichaam ontwikkeld. Doordat de schimmeldraden het vruchtlichaam continu voorziet van voeding en vocht, produceren deze weer nieuwe sporen. Deze sporen verspreiden zich o.a. via de lucht naar andere vochtig hout in de ruimte en der herhaalt het bovenstaande proces zich weer.

Na een tijd is het zelfs mogelijk dat de schimmeldraden ook droog hout aantasten en zelfs door steen en beton heen gaan! Ondertussen wordt de kwaliteit van het hout steeds slechter en slechter.

Schade door de huiszwam

De schade kan door deze schimmel enorm oplopen. Doordat het vocht en cellulose aan het hout wordt onttrokken, kleurt deze bruin en soms zelfs zwart. Dit proces wordt ook wel bruinrot genoemd.

Balken, vloeren, kozijnen en draagconstructies worden steeds zwakker en gaan zelfs scheuren en in extreme gevallen wordt het hout zelfs helemaal verpulverd. Op onderstaande foto zie je duidelijk dat dit gebeurt is en het balkon is ingestort.

Huiszwam balkon

Gezondheid

Buiten dat de huiszwam erg gevaarlijk is voor de constructie van de woning/pand, is het ook gevaarlijk voor de eigen gezondheid. Vooral de sporen van de schimmel kunnen ernstige gezondheidsklachten, zoals ademhalingsproblemen en luchtweginfecties veroorzaken.

Huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden is een pittige opgaven en wij raden het dan ook af om dit zelf te doen. Het volstaat namelijk niet om de vruchtlichamen te verwijderen. Ook de schimmeldraden en sporen moeten vernietigd worden.

Inspectie

Allereerst voeren we een inspectie uit, gaat het echt om de huiszwam en hoe ernstig is het? We bekijken alle ruimtes nauwkeurig of de schimmel daar aanwezig is, want zoals we hiervoor al hebben uitgelegd, kan de schimmel gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere ruimte.

Oorzaak

Daarna is het van belang om de oorzaak van het ontstaan van de schimmel te achterhalen en deze op te lossen. Anders is de huiszwam binnen een mum van tijd weer terug.

Behandeling

Alle aangedane ruimtes moeten behandeld worden.

 • Het aangetaste hout moet verwijdert worden, vaak verwijderen we ook een stuk gezond hout, zodat we er zeker van zijn, dat we ook alle sporen verwijderen.
 • Alle vruchtlichamen worden verwijderd en indien de ruimte dit toe laat, worden de oppervlaktes schoon gebrand. (alleen mogelijk indien er voldoende ventilatie in de ruimte is)
 • Injecteren van gif in het hout en/of de muren. Dit doodt alle nog aanwezige sporen en huiszwammen
 • Hout wat nog niet is aangetast doen we voor behandelen met een middel tegen hout aantastende zwammen
 • Huiszwam in de kruipruimte? Dan wordt het zand vervangen door droog en schoon zand, waaraan we een bestrijdingsmiddel toevoegen.

Kosten

De prijs voor het verwijderen van de huiszwam en de gevolgschade kan snel oplopen en is afhankelijk van diverse factoren;

 • Hoeveel zwam is er aanwezig?
 • Zijn de ruimtes makkelijk te bereiken?
 • Hoeveel schades is er aangericht en moet er hout vervangen worden?
 • Welke bestrijdingsmethodes moeten we toepassen?
 • Hoeveel tijd gaat het kosten?
 • Welke preventiemaatregelen moeten we toepassen?

Contact

Twijfelt u of u huiszwam heeft, of wilt u graag advies? Neemt u dan contact met ons op.

Contact opnemen kan op verschillende manieren onder andere, telefonisch en per e-mail.

Telefonische bereikbaarheid kantoor:
Ma – Vrij 09.00- 17:00
+31 (0)85 – 08 01 097

E-mailadres:
info@fast-works.nl

Bezoek- en postadres:
Leeuwenhoekstraat 114
2652 XL Berkel en Rodenrijs

Fast-Works B.V. Gedreven door kwaliteit

Samen bouwen wij een betere toekomst voor iedereen!