Hoe houd je het in huis koel op warme dagen?

Het mooie en warme weer is in aantocht, voor veel mensen een heerlijk seizoen. Vervelend is het alleen als het binnen in huis ook zo warm is en je daardoor moeilijk in slaap kunt komen.

Hieronder dan ook een aantal tips om de warmte lekker buiten te houden en je huis koel te houden.

tips

Hoe houd je het in huis koel?

Ramen open

Zet ’s ochtends als het nog koel is en ’s avonds als de zon onder is en het buiten wat afkoelt, alle ramen en deuren open. Doe dit voor maximaal een uur en doe daarna alles weer dicht.

Gordijnen/luxaflex gesloten

Houdt alle gordijnen/luxaflex ook gesloten, zeker aan de kant waar de zon staat, zo houd je de warmte buiten.

Elektrische apparaten

Schakel zoveel mogelijk de elektrische apparaten uit. Ongemerkt geven deze heel veel warmte af. Dit geldt dus ook voor de over en het gasfornuis, op deze warme dagen een quiche eten is dus niet zo handig, maar je hebt wel gelijk een goed excuus om lekker te barbecueën ;).

Zonneschermen

Zorg voor zonneschermen – Zonneschermen zijn een effectieve manier om de temperatuurstijging door de zon te reduceren. Het Amerikaanse Department of Energy heeft een onderzoek gedaan en berekende dat, bij ramen op het zuiden met luifels, de temperatuurstijging met 65% afneemt en op het westen zelfs met 77%! In een gematigde klimaat, waaronder ons klimaat in Nederland, kan het gebruik van zonneschermen er voor zorgen dat de temperatuur 33% minder snel stijgt en kan zo dus een airco overbodig maken.

Ventilator

Zorg voor een ventilator – een ventilator koelt geen lucht, maar werkt volgens het principe dat de bewegende lucht, het vocht van je huid verdampt en jou zelf dus koeler houdt. Het is dan wel een elektrisch apparaat, maar kost veel minder energie dan airconditioning. De ventilator koelt de ruimte dus niet, zet hem dus ook uit als je de ruimte verlaat.

Aircooler

Een andere optie is een aircooler, dit lijkt op een ventilator en airconditioner in 1. Je kunt deze vullen met koud water, of ijs. Deze aircooler, koelt en zuivert de lucht, maar verbruikt minder energie als een airco.

Mobiele airco

Mobiele airco – Deze zet je in de ruimte neer die je gekoeld wilt hebben en via een afvoerslang, welke je naar buiten hangt, wordt de warme lucht afgevoerd. Tegelijkertijd is dit dus ook de zwakte van het apparaat, want je moet dus een slang via een -open raam- naar buiten hangen, op tropische dagen, zal een mobiele airco dus ook geen uitkomst bieden.

Airconditoning

Als laatste is er de mogelijkheid voor airconditioning. Je hebt dan 1 buiten unit en de mogelijkheid om een binnenunit in diverse kamers te hangen. Zo kun je elke kamer afzonderlijk koelen.

Tot slot

Heb je vragen over een airconditioning systeem, of benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op. Per e-mail: info@fast-works.nl of telefonisch op 085-0801097