Een draagmuur herkennen is van groot belang, als u muren wilt gaan slopen, of een doorgangen wilt verbreden.

Ook bij het verbreden van een bestaande doorgang, zoals bij onderstaande opdracht, is het van groot belang dat je de muur niet zomaar doorbreekt.

Verbreden doorgang draagmuur

Een draagmuur herkennen

Een draagmuur is onderdeel van de constructie van de woning. Dit betekent dat delen van het huis, zoals vloeren, dakconstructies, maar ook andere muren, rusten op deze draagmuur.

Instort gevaar

Breek je een draagmuur toch zomaar door, dan is de kans groot dat alles wat daarboven ligt instort. Het komt helaas nog vaak voor, dat draagmuren zonder enige kennis doorgebroken, of gesloopt worden, met als gevolg dat het huis direct instort.

Draagmuur herkennen

Een draagmuur herkennen kun je op verschillende manieren. De allerbeste manier is toch wel om te kijken naar de bouwtekeningen. Op de bouwtekening staat een legenda en daar kun je aflezen hoe de draagmuren zijn aangegeven. Zo kun je de draagmuren gemakkelijk herkennen op de bouwtekening.

Geen bouwtekening aanwezig?

Heeft u geen bouwtekening? Geen probleem, er zijn nog meer manieren om een draagmuur te herkennen.

Muur volgen

Zie je op zolder dat er balken op de muur rusten, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat dit een draagmuur is. Evenals je kijkt in de kruipruimte, als de muren daar de grond in lopen, kun je er vrijwel zeker van zijn dat het een draagmuur is.

Dikte draagmuur

Nog een manier om een draagmuur te herkennen is aan de hand van de dikte van de draagmuur. Uitgaande van een stenen huis, als daar de muren dikker zijn dan 10 cm. dan kunt u er vanuit gaan dat deze muren dragend zijn.

Let op: het gaat hier om de dikte van de muur zonder gipsplaten, of ander materiaal, wat later is aangebracht op de muur.

Geluid van de muur

Als je klopt op een niet dragende muur klinkt dit hol, als je daarentegen op een draagmuur klopt, klinkt dit massief. Om te vergelijken klop je eerst op een muur waarvan je zeker weet dat deze niet dragend is.

Naden

Ook de naden op de vloer kunnen duidelijkheid geven. Lopen de balken de muur in of staat de muur haaks op de vloerbalken, dan is de kans heel groot dat u te maken heeft met een draagmuur.

Staat de muur daarentegen parallel op de vloerbalken, dan is de kans klein dat u te maken heeft met een dragende muur.

Een draagmuur verwijderen

Een draagmuur herkennen is stap 1, maar kan een draagmuur ook verwijderd worden?
Ja dat kan. Het verwijderen van een draagmuur is zeker niet onmogelijk, maar houdt u wel rekening met veel meer werk.

Bij het verwijderen van een draagmuur, of bij het verbreden van een doorgang in een draagmuur, is het van groot belang dat de functie van de draagmuur vervangen wordt. Tijdens het slopen wordt deze functie opgevangen door schroefstempels.

Zelf een draagmuur verwijderen

Wij adviseren, om zonder bouwkundige kennis, geen draagmuren zelf te verwijderen. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Twijfelt u of een muur een draagmuur is en komt u er n.a.v. dat artikel niet zelf uit. Neemt u dan contact met ons op voor advies.

Contact

Contact opnemen kan op verschillende manieren onder andere, telefonisch en per e-mail.

Telefonische bereikbaarheid kantoor:
Ma – Vrij 09.00- 17:00
+31 (0)85 – 08 01 097

E-mailadres:
info@fast-works.nl

Bezoek- en postadres:
Leeuwenhoekstraat 114
2652 XL Berkel en Rodenrijs

Fast-Works B.V. Gedreven door kwaliteit

Samen bouwen wij een betere toekomst voor iedereen!