Een dakraam plaatsen

Heeft u een donkere kamer op zolder, die wel wat extra daglicht kan gebruiken? Een dakraam plaatsen kan dan zeker een uitkomst zijn.

Eerder hebben wij u al het verschil vertelt tussen een dakkapel en een dakopbouw:

Verschil dakkapel & dakopbouw

Soms is een dakkapel, of dakopbouw niet haalbaar en dan is een dakraam een goed alternatief. Zo kunt u van die zolder toch een extra slaapkamer maken, of juist die mooie werkkamer.

Soorten

Dakramen zijn er in verschillende uitvoeringen, de 4 meest gekozen zijn;

 • Tuimel dakraam
  Deze dakramen hebben in het midden een tuimel-as zitten. Bij het openen van het raam, gaat de helft van het raam naar buiten open en de andere helft naar binnen. Deze dakramen worden vaak gebruikt bij schuine daken op zolder.
 • Uitzet dakraam
  Het scharnier van dit raam zit aan de bovenkant. Het raam wordt in zijn geheel, naar buiten opengeduwd
 • Uitstap dakraam
  Hierbij zitten de scharnieren aan de rechter, of linkerzijde en opent u het raam, zoals u normaliter ook een deur opent.
 • Balkon dakraam
  Dit raam bestaat uit twee delen(vleugels), waarbij de bovenste vleugel als een uitzet dakraam wordt geopend en het onderste gedeelte naar voren klapt tot in een verticale positie. De open vleugels vormen een balkon in uw kamer.

Soorten daken

Een dakraam kan op verschillende daken worden geplaatst, denk hierbij aan een;

 • Dakpannen dak
 • Dakpanplaten dak
 • Rieten dak
 • Sporen kap
 • Plat bitumen dak
 • Scharnierkap
 • Leien dak

Wel heeft elk soort dak een andere manier van plaatsen.

Dakraam op een schuin of plat dak?

Zowel op een schuin, of plat dak kunnen wij een dakraam plaatsen.

Schuin dak

Een dakraam kunnen wij vanuit binnen, of vanaf buiten plaatsen. Ook als het regent kunnen wij, zonder waterschade een raam voor u plaatsen. Na het verwijderen van de dakpannen, kan het dakbeschot verwijderd worden. Afhankelijk van de grote van het dakraam moet de dakconstructie aangepast worden. Belangrijk is altijd dat alles goed op maat gezaagd wordt, zodat het dakraam precies past en er geen kieren ontstaan.

Plat dak

Bij een plat dak gaat het net iets anders. Hier hebben we niet te maken met dakpannen, maar met dakleer. Nadat het dakleer is verwijdert, kunnen wij ook hier het dakbeschot verwijderen. Ook bij een plat dak geldt, dat afhankelijk van de grootte van het raam, wij de dakconstructie moeten aanpassen. Na het plaatsen van het raam, moet er nieuw dakleer tegen de opstaande rand van het dakraam gebrand worden.

Dakconstructie

Al eerder hebben we het over de dakconstructie gehad. Te herkennen aan de horizontale balken in uw dak. Het goedkoopste is, om een raam te kiezen wat daar tussen valt, zo hoeven wij geen aanpassingen in de dakconstructie te doen.

Wilt u een groter raam? Uiteraard is het is aanpassen van de dakconstructie mogelijk, dit is alleen arbeidsintensief en kost dus meer tijd en geld.

Bij nieuwbouwhuizen is het vaak onmogelijk om een raam tussen de balken te plaatsen, omdat deze om de 60 cm. zijn gemaakt. Hier dient dus altijd een aanpassing in de dakconstructie gemaakt te worden.

Kunt u de horizontale balken niet zien? Dan is de dakconstructie voor ons ook niet zichtbaar en dit wordt dan pas duidelijk tijdens het werk. Uiteraard doen wij alles in overleg met u.

Aftimmeren

U heeft de keuze om uw dakraam wel, of niet af te laten timmeren.

Standaard leveren wij een dakraam inclusief afwerking aan de binnenkant.

Wilt u bijvoorbeeld zelf de ruimte nog isoleren, dan is aftimmeren niet nodig, geeft u dit dan aan.

Vergunning dakraam

Als u een dakraam aan de achterkant van de woning wilt laten plaatsen, is meestal geen vergunning nodig, aan de voorkant van de woning is in sommige gemeentes wel een vergunning nodig.

Helaas hanteren alle gemeentes hierin weer andere regels. Ons advies is dan ook, om altijd te informeren bij uw eigen gemeente, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag.

Tot slot

Twijfelt u over een dakraam, of misschien wel een dakkapel en komt u er niet helemaal uit, of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op, wij kunnen u desgewenst adviseren en een vrijblijvende offerte voor u maken. Op werkdagen zijn wij telefonisch te bereiken op 085 – 08 01 097 of per e-mail op info@fast-works.nl