Wat is een bouwdepot?

Als je een nieuwbouw huis gaat kopen, je eigen huis gaat bouwen, of je huidige woning gaat verbouwen kun je met een bouwdepot te maken krijgen.

Een bouwdepot is eigenlijk een speciale rekening en hiervan kun je de kosten van de verbouwing, of bouw betalen. Deze speciale rekening is alleen bedoelt voor de facturen van je verbouwing, of bouw van je woning, deze kan niet voor andere zaken gebruikt worden.

Aanvragen

Je kan een bouwdepot aanvragen bij het aanvragen van je hypotheek, of als je al een hypotheek hebt, dan kun je de huidige hypotheek verhogen, zodat er een bedrag voor de verbouwing beschikbaar komt.

Rente

Net als bij je hypotheek heb je bij het bouwdepot ook te maken met rente en dus ook te maken met hypotheekrenteaftrek. Het geld wat je (nog) niet hebt uitgegeven, daar ontvang je rente over. Logischerwijs is de rente die je ontvangt, lager dan de rente die je moet betalen.

Welke kosten uit het bouwdepot

Alle kosten die voor de bouw, of verbouwing gebruikt worden, mag je betalen uit dit depot. Een belangrijke regel hierin is dat dit dus alleen kosten zijn voor alle vaste zaken in je woning. Deze zaken kun je met een verhuizing dus NIET, zonder schade, meenemen. Denk hierbij aan een tegelvloer, deze mag je wel uit het bouwdepot betalen, maar de gordijnen in je woning niet.

Facturen betalen

Krijg je een rekening van bijvoorbeeld een aannemer voor de bouw, of verbouwing van je woning, dan kun je deze rechtstreeks vanuit het depot betalen aan de aannemer. Het kan ook zijn dat je de rekening zelf betaald hebt, dan wordt het bedrag vanuit het bouwdepot aan jezelf overgemaakt.

Bouwdepot weetjes

  • Alleen vaste zaken mogen hiervan betaalt worden – zaken die tijdens een verhuizing, niet zonder schade, meegenomen kunnen worden.
  • Je hoeft niet al het geld uit het depot te gebruiken. Van wat overblijft wordt vaak een stuk hypotheek afgelost, of dit wordt op je rekening gestort.
  • Vanaf het moment dat het depot beschikbaar is, heb je 2 jaar de tijd om dit te gebruiken, let hier dus op!
  • Je kunt niet voor elk willekeurig bedrag een bouwdepot nemen, dit is afhankelijk van de waarde van je woning.

Advies

Benieuwd of een bouwdepot wat voor jou is? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker, zij kunnen je hierin goed adviseren.